Honden ruiken beter dan mensen want honden zien minder kleuren dan mensen. Klinkt dat juist? Niet helemaal toch? Maar al is de stelling als geheel niet juist, het bevat twee waarheden die apart van elkaar wel kloppen. De magie van deze vraag zit hem in het woordje; want. Want je kunt nog zo veel feiten uit je hoofd leren, als je niet begrijpt hoe deze zich tot elkaar verhouden dan kun je toch nog flink de mist in gaan tijdens een toets. Honden zien minder kleuren dan mensen. Honden ruiken beter dan mensen. Welkom bij de ARQ-vraag. Misschien wel het meest ondergewaardeerde vraagtype.
De ARQ-vraag (Assertion/Reason Question) toetst de kennis van studenten op een extra niveau. Binnen één meerkeuzevraag leg je jouw student twee beweringen voor waarvan jouw student moet vaststellen of deze juist zijn. (Assertion). Zijn beide beweringen juist, dan is het aan jouw student om vast te stellen of de eerste bewering verklaart kan worden aan de hand van de tweede (Reason). Of is daartussen – al klinken beide beweringen op zich logisch – misschien wel helemaal geen verband? Op deze wijze toets je niet alleen de directe kennis van je student, maar ook of hij deze kan plaatsen binnen een bredere context. Dit maakt het vraagtype populair onder docenten die studenten een extra uitdaging willen bieden en op een hoog cognitief niveau willen testen.
Het vraagtype ARQ kan binnen elk vak tot zijn recht komen. Binnen taal en literatuur bijvoorbeeld, om te toetsen of een student de motivatie van karakters of van een schrijver kan herkennen en verklaren. Of binnen geschiedenis, om een student aan te sporen dieper na te denken over de oorzaak en het gevolg van bepaalde historische evenementen. Het opstellen van een goede ARQ-vraag loont wanneer je als docent ervoor wil zorgen dat kennis beter blijft hangen, of wanneer je bijvoorbeeld werkt met de taxonomie van Bloom binnen je toets. Daarnaast komt de ARQ-vraag uitermate goed tot zijn recht wanneer de antwoorden naderhand klassikaal besproken worden, tijdens de CO-Learning sessie in Test-Correct.
Het vraagtype ARQ kan binnen elk vak tot zijn recht komen.
Meer uitleg nodig over het opstellen van een ARQ-vraag in Test-Correct? Lees meer op onze kennisbank.